Încarcator pentru bateria auto - cum sa alegeti?

01/20/2020
Încarcator pentru bateria auto - cum sa alegeti?

Bateria reîncărcabilă în orice mașină este sursa de alimentare a elementelor auxiliare ale vehiculului. Dar, ca orice detaliu, pot apărea dificultăți. După descărcarea completă a bateriei, mașina nu va porni, iar gestionarea vehiculului cu o baterie descărcată va duce la probleme mari. Puteți evita o astfel de problemă prin utilizarea încărcătoarelor pentru bateria mașinii.

Variațiile încărcătoarelor sunt multe și funcționalitatea lor este destul de extinsă. Cum de a alege cel mai bun dispozitiv pentru încărcarea bateriei, la ce să acordați atenție?

Tensiunea bateriei 6/12/24 V

Pentru a încărca corect bateria, trebuie să știți tensiunea acesteia. Există trei tipuri de baterii auto: 6 volți, 12 volți și 24 volți. Bateria minimă de 6 V poate fi intilnită la motociclete și mașini mai vechi.

Încărcătoarele pot fi comutate de la un mod de tensiune la altul cu un comutator. De exemplu, dacă încărcătorul este de 6 și 12V, atunci bateria poate fi încărcată cu ambele tipuri de tensiune. Cu toate acestea, se poate întâlni și încărcătorul care este doar pe un singur parametru de tensiune. În consecință, un astfel de dispozitiv nu va fi posibil să se utilizeze o altă putere pentru încărcarea bateriei. Dacă încărcătorul este de putere redusă-6V, atunci bateria cu 12V sau 24V este aproape imposibilă.

Prin urmare, alegerea unui încărcător, trebuie să vă concentrați asupra mai multor moduri de tensiune și să alegeți universal. Pentru autoturisme și camioane sau utilaje de construcții, merită să alegeți aparate de 24 volți. Acestea constau din două baterii de 12 volți și economisesc mult mai mult timp pentru încărcare.

Atunci când încărcați două baterii de 12 volți pe diferite modele de vehicule, este important să vă asigurați că capacitatea lor este identică. Bateriile universale pentru 6 V, 12V și 24 V pot încărca complet orice baterie.

Tipul bateriei reîncărcabile

Înainte de a cumpăra un încărcător, trebuie să aflați ce tip de baterie reîncărcabilă este încorporată în mașină sau în orice alt vehicul. Sunt câteva.:

  • uscat încărcat;
  • turnate;
  • plumb-acid;
  • cu gel.

Pentru diferențele lor între ele există un marcaj clar - WET, MF, AGM și GEL. Bateriile marcate WET sau MF sunt baterii lichide sau cu plumb, deoarece electrolitul este turnat în interior. WET - la rândul său, bateria este deservită, deoarece este necesar să completați distilatul după cum este necesar. Dar cea mai convenabilă baterie cu marcajul MF, deoarece nu este deservită. Ele sunt gata de utilizare după cumpărare.

AGM -bateriile sunt baterii fără întreținere, care conțin electrolit în fibră de sticlă și, prin urmare, nu pot fi vărsate.

GEL –în astfel de baterii, electrolitul este plasat sub forma de gel situat între două plăci metalice. Acestea, ca și cele anterioare, nu sunt deservite.

Pentru un anumit tip de baterie, este același tip de încărcător. O baterie marcată WET poate fi încărcată de orice tip de încărcător. Acest lucru se datorează compoziției sale - o soluție electrolitică de apă cu acid sulfuric. 

Pentru alte tipuri de baterii, sunt adecvate exclusiv încărcătoarele specifice cu același marcaj. O observație importantă - pentru a menține o durată lungă de viață a bateriei, nu depășiți pragul valorilor curente. Datele privind valorile pragului trebuie indicate în instrucțiuni.

Dacă nu urmați aceste instrucțiuni și utilizați un dispozitiv de tip baterie necorespunzător ca încărcător, acest lucru va determina bateria să se umfle și să explodeze. În caz de îndoială mare, ar trebui să cumpărați un dispozitiv universal pentru încărcare, potrivit pentru toate tipurile de baterii.

Selectarea capacității bateriei

Capacitatea bateriei arată cât de mult curent se deconectează într-o anumită perioadă de timp. Această cantitate fizică este măsurată în amperi pe oră (Ah). Dispozitivul pentru încărcarea bateriei trebuie să corespundă capacității bateriei.

Cu toate acestea, nu uitați că atunci când bateria defectează, aceasta poate fi înlocuită și este posibil ca capacitatea bateriei să nu coincidă cu noua baterie. Prin urmare, merită să cumpărați în avans un dispozitiv pentru încărcarea bateriei cu o rezervă suplimentară de energie. Pragul minim al marjei este de 10% și mai bun și mai mare.  

Curent de încărcare

Pentru a menține performanța bateriei și încărcarea corectă, este important să selectați corect curentul de încărcare. Bateria se poate încărca la viteze diferite. Și cu cât este mai mare curentul de încărcare, cu atât este nevoie de mai puțin timp pentru încărcarea bateriei. Dar acest lucru afectează negativ durata de viață a bateriei.

Este necesar să folosiți valoarea curentă nominală, care este calculată ca 10% din capacitatea bateriei. Cu cât este mai mic curentul de încărcare, cu atât mai bună se va încărca bateria și va dura mai mult. Dar poate dura mult mai mult decât ne-am dori. Prin urmare, este important să se determine valoarea optimă la care atât încărcarea, cât și perioada minimă de timp pentru încărcare vor fi de înaltă calitate.  

Cum să controlați nivelul bateriei

De îndată ce nivelul de încărcare al bateriei scade, curentul scade și el. Puteți controla doar nivelul de încărcare vizual, astfel încât nu puteți exclude momentul în care nu puteți încărca complet bateria sau invers, reîncărcați-o. Este foarte ușor să greșești în aceste cazuri, deoarece trebuie să îndeplinești o mulțime de funcții suplimentare:

  • măsurați densitatea electrolitului;
  • calculați suma rămasă în procente;
  • în modul constant, monitorizați procesul de încărcare;
  • controlați structura electrolitului, pentru a preveni fierberea acestuia.

Toate acestea sunt foarte dificile și aproape nerealiste. Pentru a preveni astfel de erori și pentru a evita efectuarea unor astfel de operații, puteți cumpăra un încărcător cu impulsuri. Este cel mai convenabil pentru încărcarea unei baterii. Principiul funcționării sale este simplu: la început bateria este încărcată cu curent continuu, iar atunci când sunt atinse anumite date, care indică abordarea finalului procesului de încărcare, trece la un mod liniștit de tensiune constantă.

Pentru a utiliza instrumentul, trebuie doar să vă conectați la o priză. Senzorii și microcontrolerele din încărcător evaluează independent toți parametrii bateriei și determină formatul procesului de încărcare. Toți indicatorii sunt afișați pe un afișaj mic.

Tipuri de încărcător

Încărcătoarele pentru bateriile auto sunt:

  1. Cu transformator

Astfel de baterii sunt deja în trecut datorită prezenței multor dezavantaje. Printre acestea se numără dimensiunile globale, greutatea, frecvența de funcționare non-convertibilă.

  1. Invertor

Creat pe baza unei varietăți de microprocesoare și poate funcționa la frecvențe înalte. Datorită acestor inovații, acestea sunt mult mai ușoare și mai mici. Iar bateria este încărcată folosind impulsuri de curent. Întregul proces de încărcare are loc automat. De asemenea, au și protecție la scurtcircuit, ceea ce le îmbunătățește siguranța în funcționare.

Funcții suplimentare

Cum să încărcați o baterie complet descărcată

Dacă bateria este complet descărcată, atunci metodele standard nu vor funcționa pentru a restabili încărcarea. Întrucât un încărcător convențional nu citește o baterie complet descărcată, acesta nu va putea determina setările acestuia. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, bateria poate fi încercată să recupereze și să se încarce.

Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un încărcător specific, care are un mod în funcționalitatea sa pentru astfel de cazuri. Dispozitivele de încărcare a impulsurilor furnizează curentul minim bateriei pentru „revitalizarea” acesteia. De îndată ce valoarea pragului de 5% din capacitatea bateriei este atinsă, încărcarea crește. 

În cazul în care există un dispozitiv standard de încărcare la îndemână, atunci cu ajutorul ajustării în modul manual de scădere și a creșterii seriale a curentului, puteți intra în faza inițială de încărcare. 

Funcția de recuperare a bateriei - desulfare

Cu un proces lung de găsire a unei baterii fără încărcare, începe sulfarea acesteia. În acest proces, acidul pătrunde pe plăci, iar sărurile sulfuroase se instalează pe suprafețele lor. Drept urmare, densitatea electrolitului este pierdută, capacitatea bateriei scăzând. Cu un curent nominal, nu se poate încărca o baterie complet descărcată. Deoarece în loc de electrolit, rămâne doar apă în baterie.  

Pentru a restabili o astfel de baterie, va trebui să cumpărați un încărcător cu efect de recuperare. Dar pentru sarcină va fi necesară aplicarea mai multor cicluri de încărcare a impulsului. Procesul este următorul: impuls curent - pauză - impuls curent. Un astfel de proces este dificil și consumă timp, dar este încă posibil să restaurați o baterie complet sulfatată.

Cum să încarci o baterie rece

Bateria nu poate fi încărcată decât atunci când temperatura electrolitului din interior este de cel puțin 5 ° C. Dacă temperatura este mai scăzută, atunci mai întâi, întregul curent de încărcare va trece la încălzirea electrolitului și numai atunci când gradientul de temperatură al electrolitului va deveni mai mult de 5-6 ° C, atunci încărcarea va începe. Acest proces este foarte lung și poate dura mai mult de două, sau chiar trei ore.

Pentru a accelera acest proces, scoateți bateria rece și încălziți - o la temperatura camerei. Așteptați creșterea valorilor de temperatură ale gradientului de peste 5 ° C. și numai după aceea începe procesul de încărcare a bateriei.

Pentru a reduce timpul de încărcare a bateriilor reci, puteți alege tipul potrivit de încărcător, care are un mod „vreme înghețată” sau o compensare a temperaturii. Acest mod este indicat pe încărcător sub formă de fulgi de zăpadă și este afișat la exteriorul întrerupătorilor. Acest mod poate fi folosit la încărcarea tuturor tipurilor de baterii. Cel mai adesea, este la cerere cu baterii cu gel AGM.

Memorarea setărilor

Aparatele invertoare pentru încărcarea bateriilor pot memora cele mai recente setări datorită prezenței microcontrolerelor speciale. Astfel de setări includ atât capacitatea, cât și puterea curentului de alimentare, cât și timpul de încărcare și tensiunea. Dacă utilizați un dispozitiv pentru același tip de baterie, atunci este foarte important să economisiți timp, care ar putea fi cheltuit pentru setările constante ale parametrilor.

În acest caz, încărcătorul redă cele mai recente setări atunci când repornește. Dispozitivele mai scumpe pot memora între trei și cinci setări diferite. Aceasta este o caracteristică foarte convenabilă, în special atunci când este necesară încărcarea frecventă a bateriei.

Pentru a alege cel mai eficient încărcător, merită să determinați cei mai populari parametri și să porniți deja de la aceste date la cumpărare. Cele mai funcționale dispozitive pentru reîncărcarea bateriei pot fi achiziționate de la magazinul online Catol Lux. Pentru dvs., în secțiunea „Încărcătoare” este prezentată o gamă largă de dispozitive cu o funcționalitate excelentă, la cele mai accesibile prețuri.

Toate produsele sunt testate pentru respectarea standardelor necesare și sunt realizate din materiale de calitate. Dacă nu ați decis încă alegerea, experții noștri vă vor ajuta să alegeți încărcătorul necesar în funcție de nevoile dvs.