Sticle plastic PET

Sticle PET: istorie, proprietăți și subtilități ale producției

 

Producere de sticle din plastic de tip PET. Istoricul aspectului, caracteristicilor și proprietăților materialelor utilizate. Ce este interesant în vânzarea sticlelor PET, ce se poate și cât timp se păstrează într-un astfel de recipient.

 

 

Istoricul apariției sticlelor PET și caracteristicile lor de producție

 

Tereftalatul de polietilenă sau PET-ul pur și simplu este cel mai obișnuit tip de material sintetic, care a găsit o aplicație largă pentru fabricarea diferitelor tipuri de ambalaje. 
Este, de asemenea, materie primă pentru producerea de sticle  și alte recipiente în care pot fi depozitate substanțe alimentare, cosmetice, medicale și chimice.

 

Istoria sticlelor PET și a ambalajelor, în general, începe la sfârșitul anilor 70. Din acești ani acest material a început să fie utilizat masiv în producția industrială pentru fabricarea diferitelor recipiente adecvate pentru depozitarea diferitelor substanțe în aproape orice stare de agregat. În special, sticlele PET sunt utilizate ca un recipient convenabil pentru uleiul vegetal, sosuri, sucuri, lapte și întreaga gamă de produse din acest ingredient. De asemenea, este utilizat ca ambalaj pentru băuturi, produse cosmetice, vopsele și multe altele.

 

Pentru prima dată, PET a fost sintetizat încă din 1941, dar a fost un fel de material modern care a necesitat multe modificări. Acest compus polimeric are o mulțime de nume pe care le folosim adesea, dar nu toată lumea își dă seama că vorbesc despre același lucru. PET-ul este de asemenea lavsan, poliester, dacron și chiar termoplastic.

 

Creatorii acestui polietilen special au fost John R. Winfield și James T. Dixon. Cu toate acestea, sticla PET, ca un bun recipient pentru stocarea a ceva, a fost brevetat oficial abia după 32 de ani, adică în 1973, s-a întâmplat după o serie de îmbunătățiri materiale, care au constat în creșterea rezistenței pentru reținerea gazelor sub diferite presiuni. Drept urmare, flaconul PET a început să posede următoarele proprietăți:

 

 • Greutate foarte ușoară. O capacitate de 0,5 litri cântărește nu mai mult de 22 de grame.
 • Rezistență la tracțiune mare sub influența presiunii gazului.
 • Simplitatea și relativitatea ieftină a producției.
 • Posibilitatea procesării complete într-un produs nou.            

 

 

 

Caracteristicile de fabricație a produsului

 

În starea inițială, PET-ul este un material incolor, produse din care pot avea grosimi diferite și, prin urmare, rezistență mecanică și presiune. Prin ajustarea acestui indicator, puteți modifica proprietățile fizice ale produsului finit într-o direcție sau alta. Sticlele din plastic din PET sunt produse prin suflare într-o formă specială. În acest caz, materialul de pornire este granulele de polietilen tereftalat, care sunt produse la rafinăriile de petrol, care sunt, de fapt, unul dintre tipurile de deșeuri provenite din producție.

 

O sticlă PET de plastic este fabricată după cum urmează:

 

 • Granulele sunt încărcate într-un extruder. Acesta este un dispozitiv special care, de fapt, topește granulele, transformându-le într-o masă vâscoasă transparentă din polimer.
 • Înainte de a fi alimentat în formă, toată umiditatea trebuie îndepărtată din materia primă, deoarece aceasta va determina formarea de defecte pe produsul finit.
 • Dacă este necesar să oferiți viitorului recipient PET o anumită culoare, de exemplu, maro sau verde, atunci colorantul este adăugat la etapa de formare a stadiului termoplastic. În această stare, amestecul se amestecă destul de ușor până când se formează o singură structură.

 

Există două moduri de a produce o sticlă de plastic, precum și materiile prime din care sunt fabricate pot fi de două tipuri. Primar și secundar. Desigur, granulele primare sunt aplicabile pentru producția de containere în care vor fi depozitate produsele alimentare. Astfel de granule sunt de 3-4 ori mai scumpe decât cele secundare. Deci, există 2 opțiuni:

 

 • o singură fază;
 • bifazic.

 

În primul caz, vorbim de instalații care produc simultan preforme și sticlă PET-uri finite. În cel de-al doilea caz, vorbim despre instalații care folosesc preforme gata, desigur, trebuie să fie achiziționate undeva pentru producerea de sticle PET. Mașinile monofazate sunt relevante pentru întreprinderile relativ mici care produc produse în volume mici.

 

Procesul de fabricație este următorul.:

 

 • Preforma este întoarsă și introdusă în camera de încălzire.
 • Datorită procesului treptat de suflare la o temperatură constantă ridicată, flaconul PET își capătă toate proprietățile fizice.
 • Sticla PET își dobândește toate proprietățile fizice datorită procesului treptat de suflare la o temperatură constantă ridicată.
 • Cu momentul înainte de a sufla aer comprimat cu presiune ridicată, preforma este întinsă mai întâi cu o tijă specială la lungimea dorită.

 

Producția de sticle PET nu este un proces complicat, dar necesită totuși precizie din partea echipamentului, deoarece produsul finit trebuie să îndeplinească standardele sanitare în primul rând și proprietățile fizice în al doilea.de asemenea, cerințe speciale pentru materiile prime. De aceea, compania Catol Lux a organizat propria producție de sticle pentru băuturi și lichide. Acesta garantează o siguranță ridicată și o calitate acceptabilă. Puteți comanda produse finite în orice volum din Chișinău și în special în Moldova, în special.

Recenzii

Date inexistente

Scrie un comentariu
Filtru produselor
Brand
Pret

MDL  –  MDL

 • 4.5MDL
 • 12MDL
Masa/Volumul