Generatoare electrice pentru casă: alegerea și instalarea unui generator, utilizarea ca sursă de alimentare de rezervă, economia de energie electrică

04/19/2023
Generatoare electrice pentru casă: alegerea și instalarea unui generator, utilizarea ca sursă de alimentare de rezervă, economia de energie electrică

 Întreruperile bruște și sistematice ale energiei electrice în casele conectate la rețeaua centralizată sunt un fenomen destul de răspândit în Moldova. În astfel de situații, unii se adaptează, dar majoritatea se gândesc la o variantă de rezervă, care poate fi un generator electric. Comandarea unei surse de alimentare de rezervă pentru vilă sau casă nu este dificilă, deoarece sunt multe astfel de dispozitive de vânzare, în special, excelente modele pe benzină sunt disponibile în catalogul Catol Lux. Dar pentru o achiziție reușită, mai întâi trebuie să înțelegi dacă instalarea unui astfel de dispozitiv va aduce beneficii și, de asemenea, să te orientezi în cerințele individuale. O revizuire de la specialiștii magazinului nostru te va ajuta în acest sens.

Principalele avantaje ale utilizării unui generator electric în gospodăria casnică

Generatorul – un dispozitiv capabil să genereze curent, care ulterior poate fi utilizat pentru alimentarea diferitelor aparate, începând de la uscătorul de păr și fierbătorul electric, terminând cu boilerul, mașina de spălat, echipamentele de birou. Există modele care funcționează pe benzină, pe motorină sau pe gaz, deși acestea din urmă sunt folosite mai rar și au o serie de cerințe speciale de instalare.

Orientându-te după cerințele personale, poți cumpăra un generator pentru utilizare pe termen lung, de exemplu, pentru construcții (dacă nu există o magistrală electrică centrală), totuși, generatoarele electrice sunt mai răspândite ca variantă de rezervă. Acestea sunt instalate în casă, la vilă sau pe alte obiecte și sunt pornite la întreruperi planificate sau bruște. Pentru a alege modelul potrivit, trebuie să ai o idee despre cerințele de instalare, numărul și puterea aparatelor conectate.

Generatoarele electrice moderne își mulțumesc proprietarii:

  • compactitate;
  • mobilitate (pot fi folosite pe diferite obiecte);
  • multifuncționalitate;
  • varietate de tipuri, ceea ce permite achiziționarea dispozitivului care se potrivește în toate aspectele;
  • durata lungă de exploatare și reparație;
  • fiabilitate;
  • autonomie – având un generator electric în casă, nu trebuie să-ți faci griji în privința avariilor din sistem, care se întâmplă, de obicei, în cel mai nepotrivit moment.

Ce tipuri de generatoare electrice există și cum să alegi cel potrivit

Gama de generatoare este enormă, așa că un ne-specialist trebuie să petreacă destul de mult timp pentru a căuta unitatea optimă. Clasificarea principală se bazează pe tipul de combustibil și principiul de funcționare:

  1. Generatoare pe benzină. Acestea sunt accesibile ca preț, universale în utilizare, suportă bine frigul, deși la temperaturi sub -30 grade este mai bine să nu le folosești. Dezavantajele includ: limita de funcționare continuă (8-12 ore), resursa mică a motorului, costul ridicat al combustibilului.
  2. Generatoare diesel. Au un sistem integrat de răcire, o resursă de lucru lungă, putere mare și consum economic de combustibil. Dezavantajele sunt costul ridicat și zgomotul puternic.
  3. Generatoare inverter. Se diferențiază prin stabilitatea curentului și tensiunii, ușurința, compactitatea, economia, silențiozitatea și cantitatea mică de gaze de eșapament nocive, dar un astfel de agregat costă cât două generatoare pe benzină.
  4. Generatoare pe gaz. Sunt conectate la butelii schimbabile sau la rețeaua centralizată de alimentare cu gaz, dar sunt foarte durabile și fiabile, și suficient de puternice pentru a susține funcționarea întreprinderilor.

Într-o grupă separată sunt incluse generatoarele de sudură, care inițial sunt create astfel încât să poată fi efectuată ușor și rapid sudura în orice loc și în orice condiții. Acestea pot fi diesel sau pe benzină.

Analizând generatoarele, trebuie să te orientezi după următoarele parametri:

  • puterea (pentru vilă sunt potrivite modelele cu putere de 3-5 kW);
  • modul de pornire – manual, automat, electric;
  • dimensiunile;
  • prezența stabilizatorului și protecției împotriva suprasarcinilor;
  • caracteristici constructive (roți, izolație suplimentară pentru zgomot);
  • tipul motorului cu ardere internă;
  • marca și țara de producție;
  • prețul;
  • volumul rezervorului de combustibil;
  • prezența afișajului și a contorului de ore de funcționare;
  • perioada de garanție.

Cum să instalați un generator cu propriile forțe sau să apelați la profesioniști

Chiar și cele mai compacte și puțin puternice generatoare sunt dispozitive complexe, care trebuie instalate și conectate corect. Greșelile în timpul instalării pot duce la situații de urgență și pot reduce semnificativ durata de viață a stației electrice portabile, precum și pot strica aparatele electrocasnice. Dacă aveți experiență, instrumente și cunoștințe corespunzătoare, atunci puteți instala un generator pe benzină sau diesel cu propriile forțe, urmând recomandările producătorului. În alte cazuri, este mai bine să încredințați această sarcină profesioniștilor, mai ales că doar în acest caz va rămâne valabilă garanția de fabrică.

O instalare corectă presupune conectarea generatorului:

  • departe de locuințe;
  • la o distanță de cel puțin 2 m de ferestre și uși;
  • cu un calcul preliminar al distanței între rezervoarele de stocare și alimentare cu combustibil;
  • într-un loc cu ventilație bună pentru eliminarea eficientă a gazelor de eșapament;
  • cu o verificare atentă a etanșeității sistemului.

De menționat că există modificări de tip deschis și închis, de asemenea, în funcție de mobilitate, se diferențiază generatoarele portabile mini, variantele pe roți și dispozitivele staționare. Ultimul tip este obligatoriu instalat de specialiști.

Cum să păstrați și să întrețineți corect un generator pe parcursul anului

Există câteva reguli pe care proprietarii surselor portabile de energie electrică trebuie să le urmeze în procesul de stocare și exploatare:

  1. Nu stocați combustibilul de rezervă în imediata apropiere a generatorului în perioada de nefolosire.
  2. Îndepărtați periodic unsoarea veche, praful de la mașină, impuritățile.
  3. Înainte de fiecare utilizare efectuați o inspecție a cablurilor și șuruburilor, precum și a rezervorului de combustibil, carcasei.
  4. Alimentați generatorul pe benzină sau agregatul diesel doar după ce s-a răcit complet.
  5. Înainte de depozitare pe termen lung, goliți rezervorul de combustibil și carburatorul, adăugați ulei în cilindru, curățați dispozitivul de gunoi.
  6. Alegeți un loc de depozitare protejat de precipitații, variații de temperatură, vânt puternic și impact mecanic. Nu puteți păstra un generator pe benzină sau diesel în casă din motive de securitate. Varianta ideală este garajul sau un corp special.

Economisirea energiei electrice când se utilizează generatorul electric

Generatoarele sunt rar folosite în mod constant, în primul rând din motive financiare, deoarece funcționarea lor necesită diesel sau benzină. Cheltuielile curente pot fi înțelese prin așa parametru ca consumul de combustibil. Acesta este direct legat de putere - cu cât agregatul este mai puternic, cu atât consumă mai mult. Dintre toate tipurile, generatorul inverter este cel mai economic, având nevoie de nu mai mult de 1 litru pe oră, dar aceasta este în cazul alegerii modelelor cu cea mai mică putere. Stațiile electrice portabile, calculate pentru a alimenta multe dispozitive, consumă între 2 și 4-5 litri pe oră. Pentru a nu plăti în plus, este necesar să minimizați numărul de echipamente conectate. De asemenea, este important să respectați recomandările pentru întreținerea dispozitivului, astfel încât acesta să nu se strice.

În ciuda unor dificultăți (inclusiv financiare), achiziționarea unui generator este cu siguranță o idee bună, deoarece cu un astfel de agregat obțineți independență și puteți trăi confortabil în oraș și dincolo de limitele acestuia. Alegeți un produs de calitate și efectuați o achiziție avantajoasă cu ajutorul magazinului nostru online, care colaborează cu producători verificați și stabilește cele mai bune prețuri. Puteți efectua o comandă online pe site-ul catollux.md cu livrare în toată Moldova sau să vizitați unul dintre magazinele noastre din Chișinău pentru consultanță și inspecție a produselor.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu