Cum sa alegeti baterie pentru automobil?

11/15/2019
Cum sa alegeti baterie pentru automobil?

Alegerea unei baterii este un proces destul de complicat, care necesită anumite cunoștințe de la persoana care o alege. Alegerea corectă a bateriei va depinde de mulți factori. În special, stabilitatea de pornire a motorului în sezonul rece și durata de viață. Dacă alegeți capacitatea greșită, sursa va eșua rapid și va trebui să cheltuiți din nou bani pentru a cumpăra una nouă.  

Desigur, fiecare magazin este gata să ofere servicii unui consultant care, pe baza experienței, vă va oferi câteva opțiuni adecvate, dar nu se va adânci în special sursa actuală și parametrii săi. Acest lucru necesită o mulțime de cunoștințe în inginerie electrică și chimie fizică. Prin urmare, luați în considerare o versiune simplificată a selectării sursei de curent pentru mașina dvs. pe baza caracteristicilor existente

Repere

Momentul fundamental în alegerea oricărei baterii pentru o mașină este dimensiunile acesteia. Desigur, nu veți putea instala una mai mare în lungime sau înălțime, deoarece producătorul furnizează de obicei un loc de instalare cu dimensiuni specifice. Astfel, există câțiva mm în stoc, dar acest lucru nu va fi suficient pentru ca sursa să se încadreze în loc cu dimensiuni mari.

În timpul existenței bateriilor, se pot distinge doi dintre cei mai comuni factori de formă.:

  • 242х175х190 mm – aceste dimensiuni corespund surselor cu capacitate 50-70 Amper/ora formatul european;

 

242х175х190 mm

  • 232х173х225 mm – acest format este standardul Asiatic. După cum se vede, este mai scurtă, dar mai înalta, ceea ce pare a fi legat de accesibilitatea spațiului sub capotă.

232х173х225 mm

Este important să înțelegem că un astfel de parametru cum este capacitatea depinde direct de dimensiuni. Desigur, această afirmație a fost valabilă pentru tipurile mai vechi de baterii acide sau antimoniu. Același calciu, produs prin tehnologie EFB poate avea o capacitate mai mare în aceleași dimensiuni.

Dacă vă aflați într-o situație în care există un asiatic, dar nu european, atunci cu o diferență de 5 amperi-oră puteți lua, dar există un singur dar. Înainte de a lua orice decizie, acordați atenție parametrilor bateriei vechi. Dacă a fost deja instalat de producător în urmă cu 10 ani, atunci merită să crești capacitatea și să nu reduci, din moment ce ai putea instala consumatori suplimentari. De exemplu, același amplificator de sunet puternic.

Pentru a evita problemele de instalare, selectarea bateriei pe marca auto ar trebui să înceapă nu numai cu dimensiuni, dar, de asemenea, metoda de fixare. De exemplu, dacă cea veche a fost fixată cu o bară metalica de fixare, ar trebui să fie prezentă și pe noua baterie. Prin urmare, înainte de a comanda o nouă sursă, studiați cu atenție trecutul vechi.

Alegerea în funcție de capacitate

Desigur, selectarea bateriei se face în funcție de parametrii mașinii. Văzând motorul și același generator este greu de spus cu ce capacitate ar trebui să fie. Pentru a nu face o greșeală cu alegerea, se recomandă să vă uitați la vechea sursă. Dacă eticheta s-a decolorat de mult timp sau nu există deloc, atunci consultați pașaportul pentru mașina din configurația dvs. În ea, de regulă, toți producătorii scriu caracteristicile recomandate. Aceasta este capacitatea, curentul de intrare, timpul de funcționare, tipul de polaritate și chiar tipul de terminale.

Acest indicator caracterizează timpul de funcționare al sursei fără reîncărcare. De exemplu, bateriile de 50 de amperi pot produce 50 de amperi în 1 oră, dar acest lucru este doar teoretic și în condiții ideale. Care sunt aceste condiții nu este cunoscut nici măcar producătorului. În practică, bateria nu va putea produce un curent atât de mare atât de mult timp, dar totuși indică durata de funcționare. Cu cât este mai mare, cu atât mai mult muzica va funcționa, sau mai multe ori va fi capabil de a produce pornirea motorului.

 

Dacă totuși doriți să creșteți puterea, este mai bine să creșteți nu capacitatea, ci curentul de pornire, dar acest lucru este pur personal.

Curentul maxim admisibil

Există un alt parametru, așa-numitul curent maxim admis. Indică cantitatea de curent pe care bateria o poate emite pentru o mașină. Nu este altceva decât curentul de pornire și este indicat în marcaj. Arată astfel: 600A (EN) sau 480A (EN). La unii producători, tehnologia de măsurare se realizează prin metoda EN, iar la alții prin DIN. În al doilea caz, valoarea va fi mai mică. Adică, sursa 510A se va potrivi 300A conform DIN.

În plus față de curentul maxim și capacitatea există un parametru, cum ar fi capacitatea de rezervă. În esență, aceasta este o valoare inversă a capacității și indică un anumit interval de timp în care va furniza curentul declarat. De obicei, este 90 sau 100 min, dar nu toți producătorii îl indică.

Diferența de cost sau varietate de tehnologi

Dacă vă interesează  cum sa alegeti baterie pentru automobil, dacă cu caracteristici egale, costul este uneori diferit de 1,5-2 ori. Acest lucru se datorează tehnologiei de producție a bateriei. Ca orice alte produse, aceste surse de curent sunt în mod constant îmbunătățite pentru a reduce costurile, pentru a crește durata de viață și pentru a crește puterea.

 

Cele mai ieftine sunt bateriile antimoniu. În ele, electrozii de plumb sunt realizați folosind antimoniu, adică acest aditiv este necesar pentru a forma electrozii, dar nu pentru a îmbunătăți proprietățile electrochimice. Au un curent de pornire mai mic, cu o mașină simplă și au nevoie de reîncărcare și completarea electrolitului.

 

Cele mai populare sunt calciu-plumb, adică electrodul negativ se face cu adăugarea de Ca. Aceasta a crescut semnificativ durata de viață a bateriei, a crescut curentul de intrare și a eliminat practic descărcarea de sine în timpul perioadelor lungi de inactivitate. De obicei pe astfel de baterii există o marcă corespunzătoare. Practic nu au nevoie de completarea electrolitului, care apare la sfârșitul duratei de funcționare.


Acumulatorii premium sunt calciu-calciu, adică toți electrozii sunt fabricați cu adăugarea acestui metal. Ele sunt complet întreținere, astfel încât nu există nici un indiciu de blocaje. Ei au un curent de pornire ridicat și un recipient, funcționează mai bine în frig și în căldură, practic nu au auto-descărcare. Sunt critice pentru descărcare profundă dacă vor fi plantate în echipamente electrice. Unii producători pentru a crește performanța operațională în loc de calciu adaugă argint, după cum sugerează nota suplimentară Silver

 

Cel mai mare preț al bateriilor AGM. Ei au toți parametrii mai mari decât cele anterioare. Acestea sunt ideale pentru utilizarea ca starter și pentru modurile de funcționare START-STOP. În astfel de surse, principiul scufundării plăcilor a fost modificat. Fiecare dintre ele este într-un separator separat, astfel încât aceste baterii sunt capabile să funcționeze în orice poziție. Electrolitul nu este în formă lichidă, ci în formă de gel.

Aveți nevoie de o baterie nouă? Atunci contactați magazinul online Catol Lux in Chișinău. Specialiștii vă vor ajuta să înțelegeți parametrii și să găsiți un analog calitativ al bateriei cu normă întreagă, care va dura o perioadă prevăzută.

 

Cu toate acestea, pentru a înțelege esența alegerii unei baterii, ar trebui să vă familiarizați cu principalele caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare atunci când îl cumpărați pentru o anumită mașină, deoarece parametrii bateriei depind direct de caracteristicile motorului și de întregul circuit de bord al mașinii în ansamblu. Dacă este necesar, organizăm livrarea în toată Moldova.