Sistem de iluminat al vehiculului

17/11/2022
Sistem de iluminat al vehiculului

Ce este sistemul de iluminat al mașinii?

Indiferent de condițiile de pe drum, orice șofer trebuie să vadă ce se întâmplă în jur pentru a conduce și pentru a nu deveni participant la un accident rutier. Sistemul de iluminat pentru mașini este unul dintre principalele, deoarece fără el este imposibil să conduci noaptea, la amurg, pe vreme cețoasă sau ploioasă. Este important ca șoferul să înțeleagă clar ce dispozitive de iluminat îi sunt disponibile, cum funcționează și, de asemenea, cum pot fi controlate. Doar atunci poate fi garantată siguranța călătoriilor scurte sau lungi.


De ce ai nevoie de un sistem de iluminat auto

Cu ajutorul unor dispozitive de iluminat care trebuie să fie în stare bună de funcționare, șoferul poate:

  • creați condiții confortabile pentru dvs. și pentru pasageri în întuneric;
  • iluminați carosabilul din față și din spatele mașinii pentru o mai bună orientare în spațiu;
  • răspunde rapid la situații neprevăzute;
  • nu treceți peste pietonii care traversează drumul la semafor roșu sau în locul greșit;
  • identificați în timp util obstacolele de pe drum și ocoliți-le;
  • ușor de găsit lucruri în portbagaj;
  • pentru a asigura o vizibilitate normală în condiții meteorologice dificile;
  • informați alți utilizatori ai drumului despre manevrele efectuate sau despre intrarea într-un accident - farurile sunt adesea folosite ca semnalizare de urgență;
  • oferiți altor șoferi posibilitatea de a estima dimensiunile vehiculului.

Iluminarea este necesară și pentru iluminarea plăcuței de înmatriculare ziua și noaptea, lucru deosebit de important la intrarea într-o zonă protejată.


Ce elemente aparțin sistemului de iluminat al mașinii?

Pentru a îndeplini toate funcțiile enumerate mai sus, un singur dispozitiv nu este suficient, așa că designul mașinilor moderne prevede o combinație de dispozitive interconectate. Fiecare dintre ele are un scop specific și caracteristici de utilizare. Periodic, este necesar să cumpărați o lampă nouă pentru mașină pentru lumini de poziție, semnalizatoare etc., pentru a nu vă pune în pericol pe dumneavoastră, pasagerii și alți utilizatori ai drumului.

În funcție de locul de instalare și scopul de utilizare, se disting elementele interioare și externe, pe care le vom analiza mai detaliat. Remarcăm imediat că printre ele se numără cele principale, fără funcționarea corectă a cărora este absolut imposibil să te urci la volan, și cele care au un efect mai mare asupra confortului șoferului și pasagerilor. Este important să alegeți corect și să cumpărați cu succes faruri de ceață, precum și să schimbați rapid lămpile care și-au epuizat resursele. În magazinul online Catol Lux, poți comanda lămpi cu halogen și xenon cu livrare in Chisinau si in diferite orase ale Moldovei, alegand un produs cu caracteristici optime.


Elemente de iluminat interior

Sarcina acestor dispozitive este de a ilumina tot ceea ce se afla in interiorul vehiculului. Elementele interioare sunt:

  • lămpi auto pentru portbagaj;
  • lămpi pentru salon;
  • iluminare bord;
  • marcatoare instalate în uși luminile;
  • surse de lumină suplimentare în torpedo, care se află în fața pasagerului din față.

Datorită dispozitivelor enumerate, este posibil să faceți călătoriile pe timp de noapte confortabile. Este posibil ca pasagerii să nu petreacă timpul căutând lucrurile potrivite, dar pot citi sau pot face alte lucruri, iar șoferul are ocazia să navigheze rapid pe indicatoarele senzorilor de pe tabloul de bord, să nu petreacă timp suplimentar punând bagajele etc. În ceea ce privește luminile de delimitare, acestea sunt folosite ca identificatori a ușilor deschise. Văzând semnalele luminoase, alți șoferi înțeleg că dimensiunile mașinii s-au schimbat.


Elemente de iluminare exterioară

Această optică auto este concepută pentru a crea condiții optime de mișcare în orice vreme. Dispozitivele externe sunt responsabile pentru asigurarea vizibilității și comunicării cu ceilalți utilizatori ai drumului. Printre acestea:

  1. Farurile de ceață sunt dispozitive care sunt utilizate în caz de deteriorare a vizibilității, de exemplu, dacă ninge, cade ceață etc. Trăsătura lor caracteristică este semnificativă lățimea fasciculului luminos, în timp ce nu orbiește pe alți șoferi.
  2. Farurile din spate sunt dispozitive de iluminare asociate care vă permit să anunțați alți șoferi despre frânare sau reducerea vitezei. Cel mai adesea, kit-ul include lumini de frână, per total lumini, marșarier și semnalizare.
  3. Semnale de viraj - sunt activate în momentul efectuării virajelor, depășirii, schimbării benzii și virajelor, ajutând ceilalți șoferi să își ajusteze acțiunile pentru a ține cont de manevrele pe care le efectuați. Se fixează în locuri diferite: separat de faruri sau direct pe acestea, în lateralul caroseriei, pe oglinzile din spate. De asemenea, sunt utilizate atunci când este necesară o alarmă auto în caz de urgență.
  4. Faruri, care includ lumini laterale, DRL, precum și faza lungă și scurtă. De cele mai multe ori sunt instalate într-un complex (uneori cu semnalizatoare integrate) simetric pe ambele părți ale vehiculului. Ele ajută să se vadă clar mașinile care trec înainte, obstacolele, precum și mesajele ușoare despre executarea manevrelor. Farurile pentru faza lungă au o suprafață mai mare acoperire, dar pot fi utilizate numai atunci când nu există mașini pe banda din sens opus. DRL și faza scurtă sunt interschimbabile și se aprind în timpul călătoriilor în oraș în timpul zilei.
  5. Lumini pentru plăcuțele de înmatriculare pentru a facilita identificarea vehiculului.

Caracteristici de control al dispozitivelor de iluminat

Sursele de lumină nu pot funcționa de la sine. Pentru ca acestea să-și îndeplinească funcția, este necesar să le folosească corect, iar aici responsabilitatea revine șoferului. El este cel care va controla sistemul de iluminat cu ajutorul întrerupătoarelor speciale. În funcție de poziția comutatorului situat pe tabloul de bord, toate dispozitivele (1), numai luminile laterale (2) sau faza scurtă (3) pot fi aprinse. Un astfel de sistem este tipic pentru marea majoritate a mașinilor; în plus, este prevăzut un regulator pentru schimbarea distanței și a celor apropiate. lumini în faruri.

Câteva lucruri de știut despre controlul luminii auto:

  • dacă sunt instalate PTF-uri, atunci pentru a­și regla funcționarea, comutatorul va fi echipat cu o altă secțiune, uneori se face un buton special;
  • unele elemente sunt incluse fără intervenția directă a șoferului, cum ar fi lămpile din portbagaj sau torpedo, luminile de frână la frânare etc.


Automatizarea controlului luminii: ce tehnologii sunt utilizate în prezent

La mașinile de nouă generație, mecanismul de control al dispozitivelor de iluminat este mult simplificat prin automatizarea multor procese. Cele mai populare opțiuni de optimizare sunt aprinderea faza lungă sau scurtă fără participarea șoferului, modificarea luminii luminii în funcție de performanța senzorilor, a sistemului de corectare a farurilor încorporat și AFS. Utilizarea tehnologiilor avansate face călătoriile mai sigure, dar, în același timp, șoferii trebuie să urmeze recomandările producătorului auto și să nu rateze întreținerea programată pentru ca sistemul automatizat să nu defecteze.